Elsőként mindenképpen egy magyarázattal tartozom, hiszen hosszú kihagyást követően jelentkezem újra KertünkBlog felületén. Természetesen a kerti munkák nem álltak meg, de idő hiányában ezekről nem tudtam beszámolni, mivel családunk új trónörökössel gyarapodott Zoé Anna néven.
Az idő nem áll meg, így Márciusban sokasodnak a tennivalók kiskertünkbe.
Talán a legfontosabb és egyben az egész évi termésünket meghatározó egyben legfontosabb tennivaló a permetezés.
Legfontosabb az időzítés, melynek a rügypattanást megelőző állapot tekinthető a legideálisabbnak. Ugyanis az előbújó kártevők és gombák ilyenkor a legsebezhetőbbek, fontos megemlíteni, hogy a permetezést megelőzőleg minden metszési munkát fejezzünk be, és a ritkításokat is megelőzőleg végezzük el.
A levágott nyesedéket minden esetben távolítsuk el, ha van rá lehetőség ássuk el, vagy égessük el. Ha erre nincs lehetőség mindenképpen a termő gyümölcsfáktól távol helyezzük el, mivel egy esetleges fertőzést tudunk így megelőzni.
Én személy szerint olyan permetszert használok ami rezet, ként és olajat is tartalmaz így lehetőségeinkhez mérten a legtöbb kórokozót tudjuk kordában tartani egyetlen permetezéssel.
Almatermésűeknél a zöld bimbós, kajszibarackban a piros bimbós, míg őszibaracknál a rügyfakadásig be kell fejeznünk az első permetezést.
Nagyon fontos, hogy bő lével permetezzünk, mivel ezek a kontakt szerek csak akkor hatnak, ha közvetlenül találkoznak a kártevőkkel, ezért ne spóroljuk a permetlével, legyen valóban lemosó a permetezés, nyugodtan csorogjon végig a fák törzsén rügyein ágain.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése