Itt az idő a kajszibarack, illetve más csonthéjasok növényvédelmével foglalkozni.
Permetezés
A lemosó permetezést, már február végén megejtettem az összes gyümölcsfán, sőt pár éve több helyen észleltem a tuják barnás elszíneződését, majd ezt követő ágelhalásokat. Ilyenkor, ahogy a fagyok elmúltak feltétlenül ajánlatos az ilyen beteg részek eltávolítását követő lemosó permetezés elvégzése, ezzel megelőzve a teljes tuja gombás fertőzésének továbbhaladását, súlyos esetben az egész tuja pusztulását.
Visszatérve a kajszibarackra éveken át megpróbáltam a teljes vegyszermentes ún. "bió" gyümölcstermesztést megvalósítani, de bevallom őszintén nem sok sikerrel, sőt volt év, hogy nemcsak a virágzás nem lett sikeres, de még a levélzet is teljesen leégett, köszönhetően a monília és tafrina gombának. Ebben az időszakban helyeztem el két odút is a barackfán, gondolván a cinkék odaszoktatására, amit a fészkelő helyért cserébe a kertben nyújtott áldozatos munkával hálálnak meg. Minden évben elfoglalták a fészkelőhelyet és sikeresen felnevelték a fiókáikat, így segítve az én munkámat is, amivel a rovarok és hernyók számát szinte nullára csökkentették. Viszont a gombás fertőzések elleni védelemre nem nyújtanak megoldást a cinkék, ezért nélkülözhetetlen ebben az időszakban a vegyszeres védekezés, mivel ezek az oltványok nagyon érzékenyek a fertőzésekre.
- Az első permetezést bordói lével 1-2% -os hígításba végeztem a fagyok elmúltával.
- A második permetezést piros bimbós állapotban juttattam ki, mert ilyenkor nagyon megnő a fertőzés veszély.
- Harmadik permetezést most végeztem el, mert teljes virágzáskor a gombabetegségek a virág bibéjén keresztül is fertőzhetnek.
Azt, hogy milyen sikerrel jártam az idő múlásával fogom észlelni, viszont az égiek kegyelmére is szükségem lesz, mivel a fagyos idők még komoly kárt okozhatnak ilyenkor. De bízom a hosszú távú előrejelzésben miszerint lehűlés várható, de fagyokkal már nem kell számolni. Egyébként napos időben nagyon sok méhecske segít a beporzásba, ezzel is segítve a jó termést.
Később folyamatosan beszámolok a várható termésről, és remélem a tavalyi évben félretett befőttes üvegek mindegyikét elhasználjuk lekvár elrakásához, annál is inkább mert 3 éve nem tudtunk befőzni ebből a remek gyümölcsből.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése