Tojáslepény

Hétvégén reggelente, friss tojások lévén általában mindig egy gyorsan elkészíthető tojásrántottával indítunk reggelire.
Sütőben a tojáslepény ;-)
Egyik nap a tévét nézve felfigyeltünk egy gasztronómiai műsorra, melyben egy régóta ismert, de már elfelejtett friss és gyors reggeli ételt mutattak be.  Zalában "Göcseji recept szerint" ismeretes a tojáslepény, természetesen az ország más részein is ismert, hiszen nagyon sokféleképpen elkészíthető az éppen hozzáadott alapanyagoknak köszönhetően. Én arra gondoltam szombat reggel kimegyek a mezőre és friss szegfűgombát gyűjtök a reggeli tojáslepényhez. Sajnos egy darabot se találtam ami friss lenne, pedig még reggelente a párás időben bőven szokott lenni csoportokat alkotva.
Semmi gond, hiszen póréhagymából most bővelkedünk, ezért ezt felkarikázva, valamint sonkát apróra vágva készítettük el tojáslepényünket, tetején füstölt sajttal.

Hozzávalók 2 főre.
Friss laktató reggeli gyorsan.

  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 dl tej (lehetőség szerint zsíros min 2,8%)
  • ízlés szerint gomba, paprika, vagy bármilyen idény szerinti hozzávaló
  • reszelt sajt
  • olaj
  • ételízesítő
Elkészítése nagyon egyszerű. A tojásokat egy nagyobb edénybe felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, tejet, ételízesítőt, gombát, hagymát, és az egészet jól felverjük. Közben egy közepes tepsit olajjal kikenünk, és felmelegítünk. Ezt követően a felvert masszát a tepsibe ötjük és 180 fokos sütőbe 5 percig sütjük. Ha lejárt az idő annyi időre kivesszük, hogy a sajtot a tetejére szórjuk, ekkor a sütőbe visszatéve további 5 percig sütjük 200 fokon.
Ha nem újhagymából készítjük, szükség lehet a hagyma előpirítására, illetve sampion (csiperke) gomba esetében is ajánlott az előpirítás egy külön edénybe, hogy a felesleges víztartalmát a zöldség(ek) gomba elveszítsék.

Létezik ennek az ételnek egy Olasz változata is Fritatta néven.

Elkészítése ugyanúgy történik mint a magyar változaté, csak itt szigorúan olívaolajjal készítjük és a liszt helyett zsíros tejfölt keverünk a masszához, valamint a tejet elhagyjuk.

Hozzávalók 2 főre.
Olasz változata Fritatta néven.

  • 6 db tojás
  • 2 dl zsíros tejföl
  • ízlés szerint hagyma, gomba
  • ételízesítő
  • reszelt sajt
  • díszítéshez friss petrezselyemzöld

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...