Hétvégén reggelente, friss tojások lévén általában mindig egy gyorsan elkészíthető tojásrántottával indítunk reggelire.
Egyik nap a tévét nézve felfigyeltünk egy gasztronómiai műsorra, melyben egy régóta ismert, de már elfelejtett friss és gyors reggeli ételt mutattak be. Zalában "Göcseji recept szerint" ismeretes a tojáslepény, természetesen az ország más részein is ismert, hiszen nagyon sokféleképpen elkészíthető az éppen hozzáadott alapanyagoknak köszönhetően. Én arra gondoltam szombat reggel kimegyek a mezőre és friss szegfűgombát gyűjtök a reggeli tojáslepényhez. Sajnos egy darabot se találtam ami friss lenne, pedig még reggelente a párás időben bőven szokott lenni csoportokat alkotva.
Semmi gond, hiszen póréhagymából most bővelkedünk, ezért ezt felkarikázva, valamint sonkát apróra vágva készítettük el tojáslepényünket, tetején füstölt sajttal.
Hozzávalók 2 főre.
Ha nem újhagymából készítjük, szükség lehet a hagyma előpirítására, illetve sampion (csiperke) gomba esetében is ajánlott az előpirítás egy külön edénybe, hogy a felesleges víztartalmát a zöldség(ek) gomba elveszítsék.
Létezik ennek az ételnek egy Olasz változata is Fritatta néven.
Elkészítése ugyanúgy történik mint a magyar változaté, csak itt szigorúan olívaolajjal készítjük és a liszt helyett zsíros tejfölt keverünk a masszához, valamint a tejet elhagyjuk.
Hozzávalók 2 főre.
![]() |
Sütőben a tojáslepény ;-) |
Semmi gond, hiszen póréhagymából most bővelkedünk, ezért ezt felkarikázva, valamint sonkát apróra vágva készítettük el tojáslepényünket, tetején füstölt sajttal.
Hozzávalók 2 főre.
![]() |
Friss laktató reggeli gyorsan. |
- 6 db tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1/2 dl tej (lehetőség szerint zsíros min 2,8%)
- ízlés szerint gomba, paprika, vagy bármilyen idény szerinti hozzávaló
- reszelt sajt
- olaj
- ételízesítő
Ha nem újhagymából készítjük, szükség lehet a hagyma előpirítására, illetve sampion (csiperke) gomba esetében is ajánlott az előpirítás egy külön edénybe, hogy a felesleges víztartalmát a zöldség(ek) gomba elveszítsék.
Létezik ennek az ételnek egy Olasz változata is Fritatta néven.
Elkészítése ugyanúgy történik mint a magyar változaté, csak itt szigorúan olívaolajjal készítjük és a liszt helyett zsíros tejfölt keverünk a masszához, valamint a tejet elhagyjuk.
Hozzávalók 2 főre.
![]() |
Olasz változata Fritatta néven. |
- 6 db tojás
- 2 dl zsíros tejföl
- ízlés szerint hagyma, gomba
- ételízesítő
- reszelt sajt
- díszítéshez friss petrezselyemzöld
Megjegyzések
Megjegyzés küldése