Dolgos május

Vadrózsa virága (ebből lesz a csipkebogyó)
Május talán a legszebb hónap, ilyenkor változik a természet a legtöbbet, és egyben a kertésznek ekkor adnak a növények talán a legtöbb munkát. Nincs ez másképpen nálunk sem. A gyümölcsfák teszik a dolgukat szépen érlelik gyümölcseiket, nekünk, csak a kórokozók elleni védelemmel kell foglalkoznunk. Nem szoktam sűrűn permetezni, de most kénytelen voltam, hiszen a levéltetvek nagyon elszaporodtak, mind a gyümölcsfákon, mind a rózsákon. Úgy döntöttem, hogy idén tavasszal egy felszívódó rovarölszerrel, mely két hétig védelmet biztosít, elvégzem a permetezést. Nem szeretném megismételni idén többet ezt a műveletet, bízva a mostani rovarpopuláció kiirtását követő újabb támadások elmaradásában. Mindenesetre a permetszer megtette a hatását azóta teljesen tetűmentes minden növényünk.



Itt keltek ki a kínai babok 
A legtöbb munkát talán a konyhakert adta mostanában. Elültettük a paradicsompalántákat, kikeltek a kínai babok, és lassan eljön a borsószüret ideje is. Borsóból minden évben bő termésre számítunk, és remélhetően idén is így lesz. Gyümölcsfákat számot véve, most a cseresznyén van a legtöbb figyelem, mivel az egyik fa korai érésű, ami már meglátszik a szépen pirosodó cseresznyeszemeken. Nem túl kimagasló a terméshozam, de családunkat bőven eltátja ízletes terméséből.
Borsó teljes pompába
Most van a bodzavirágzás ideje is, ezért már 2 db 5 literes üveggel érik is a szörpnek-való, ha ezeket  átszűrtük literes üvegekbe, további 2 db 5 literes üvegnyit szeretnénk elrakni eme remek természetes anyagokat tartalmazó frissítő szörpből.
 A recept nagyon egyszerű, bár az interneten is olvashatunk a különböző eltevési módok közül., mi a legegyszerűbb és talán a legtöbb vitamint megőrző eljárást alkalmazzuk.
A legfontosabb hozzávalók 
Veszünk egy 5 literes üveget, ebbe belerakunk 3 és fél kiló cukrot, ezt követően 2 liter forró vízzel elkeverjük amíg teljesen fel nem oldódik a cukor. Ezt követően megvárjuk, amíg teljesen kihűl a cukorszirupos lé, ekkor adjuk hozzá a három egész citromot felkarikázva. Ezzel biztosítjuk, hogy a citromok C vitamin tartalma nem bomlik le. Ezután beletesszük a bodzavirágokat úgy 30-40 virágcsészét, melyeket mosás nélkül helyezünk a többi összetevőhöz.

Hűsben érnek az ízek össze
Ennek persze feltételei vannak, csak olyan helyről gyűjtünk virágot, ami messze esik a főutaktól, és persze rovar és tetűmentesek. Sokan megmossák a virágokat, ezzel el is veszítve a legfontosabb ízanyagokat. Ha minden hozzávalót az üvegbe helyeztünk tiszta vízzel felöntjük az 5 literes üveg tetejéig. Igy az üveget lefedve hűvös helyen 4-5 napig érleljük a szörpöt. Következő lépésként egy szűrőrongyon átöntjük a szörpöt egy nagyobb edénybe és kifacsarjuk a citromok és bodzavirágok minden csepp levét. Ehhez az átszűrt szörphöz egy kevés nátrium benzoátot keverünk, ezzel megelőzvén, hogy felforrjon a szörp és megromoljon, majd literes vagy félliteres üvegekbe tároljuk, egészen a felhasználás napjáig. Ezzel a módszerrel akár több mint 1 évig is eltartható.

Lábasban sül a hasábburgonya, sütőben a filézett csirkecombok
Szabad időnkbe sokat sütögetünk a kertbe, ez persze az újonnan beszerzett sparheltnek is köszönhető. Remek találmány, egyszerre lehet főzni, és sütni a platnin, miközben a sütőben is süthetünk bármit. Úgy döntöttünk, hogy a szabadba helyezzük el a már meglévő fedett bográcsozóhelyhez, hiszen a lakásban már van két fatüzelésű kályha, és nem szerettünk volna még egy harmadikat is. Viszont a kertben fedett helyen még a lekvárfőzést is itt gondoltuk, majd elvégezni, hiszen nem melegítjük be a lakást egy ilyen hosszas és forró művelettel.
Röviden ez történt Májusba.

Ui. lassan érik a korai cseresznye, amit már nagyon várunk, talán ezzel az ékes, finom gyümölccsel zárhatjuk ezt a szép hónapot és várjuk a forró nyarat.

Szép időt mindenkinek.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...