![]() |
2017.04.19. Országos időkép. Nálunk havazik :-( |
Mielőtt belekezdenék a fűben található "gyomnövények" bemutatásáról, mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy április 19-én HAVAZIK!
Előző bejegyzésembe írtam, hogy itt a hamisíthatatlan tavasz, nos az időjárás alaposan rácáfolt erre. Ma reggel arra ébredtem, hogy nagy pelyhekben hull a hó. Igaz a hőmérséklet még +3 fok és remélhetően nem is lesz hidegebb, mindenesetre elgondolkodtató a természet szeszélyessége.
Visszatérve a fűre, utolsó fűnyírásom alkalmával figyeltem fel mennyire elszaporodtak a kétszikűek a fű között. Gondolok itt a pitypangra (gyermekláncfű - pongyola pitypang), és a tyúkhúrra. Ezeket a kétszikűeket amíg ilyen frissek, mielőtt kigyomlálnánk és eldobnánk, másként is hasznosíthatjuk.
![]() |
Közönséges pongyola pitypang virágja |
Elkészítése nagyon egyszerű, a földtől megtisztított gyökeret összevágjuk, majd pár napig szárítjuk. Felhasználás előtt hideg vízben áztassuk legalább 10 percig, majd 5 perc főzést követően hagyjuk még negyed órát ázni, ezután szűrjük le és naponta legalább két csészével fogyasszunk belőle.
Leveléből készült főzet vizelethajtó hatással bír, ellentétben a szintetikus vízhajtókkal nem okoz ásványi-anyaghiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja, de frissen salátának elkészítve is fogyasztható.
Összegezve: a pitypang szervezetünk számára valóságos kincsesbánya, melynek minden része felhasználható, szárítva pedig akár télen is kitűnő teákat készíthetünk magunknak, megőrizve a szervezet ellenálló képességét.
Másik ilyen szapora növény kertünkbe a Tyúkhúr.
![]() |
Tyúkhúr fehér virággal |
Szinte kiirthatatlan, de nem is érdemes, ritkítani, mivel magától a háttérbe szorul virágzását követően.
Tyúkhúr mint érbarát növény. A növényből készült főzet segíti a szervezet normál értékén tartani a koleszterin és vércukor-szintet, emellett epehajtó és zsírégető erővel is bír. Elkészítése hasonlóképpen történik, mint a többi növénynél, a szárát és levelét begyűjtve, szárítás követően tudunk teát készíteni belőle áztatást követően.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, frissen begyűjtve, mosást követően szendvicsekhez is fogyasztható, de salátának elkészítve is remek vitaminforrás.
Arra törekedjünk, hogy minden növényt amit felhasználásra gyűjtünk csak úttesttől távol lévő helyeken szedjünk, mivel megkötik a kipufogógázokat, és káros anyagokat, ezért az így elfogyasztott nővények károsak lehetnek szervezetünkre.
Kismamák számára fontos tudni, hogy csökkenti a tejelválasztást, ezért terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása!
Vigyázat, mert összetéveszthető a mérgező mezei tikszemmel. Nagyon fontos különbség a kettő között, hogy a mezei tikszem virága piros vagy kék színű, szembe a tyúkhúréval ami minden esetbe fehér. Amennyiben éppen nem virágzik, nézzük meg a levelek alsó lapját, és ha apró feketés pontokat találunk, rajta ne fogyasszuk!
![]() |
Mezei tikszem piros ill. kék virággal. Nem fogyasztható ! |
![]() |
Már olvad a hó, de a tetőn még 5cm mértem ;-) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése